Agenda:


Verslagen & Foto's:


Amstel Goldrace Toerversie
Door: Irmgard Peters

Evenementen


Vader-zoon weekend - www.tarcisius.nl


Vader-zoon weekend

Speltak: Verkenners
Datum: vrijdag 11 juni 2010
Tijdstip: 18:00 tot 00:00
Lokatie: Heikop

Omschrijving:

Van vrijdag 11 tot zondag 13 juni zijn de Verkenners te vinden op Kampeerterrein de Heikop. Maar niet alleen Verkenners zul je eraan treffen.

Ook de vaders zullen meegekomen en leren (als ze dat al niet wisten) hoe kamperen er aan toe gaat. Het programma is klaar en waar de leiding naar benieuwd is is wie nu zich nu beter kan redden: de ongetrainde vaders of de ervaren verkenners ?

Hieronder staat de laatste informatie rondom het weekend:

Beste Verkenners én vaders,
 
Jullie hebben je ingeschreven voor het Vader-zoon weekend dat alweer volgende week gehouden wordt. Hartstikke leuk natuurlijk. Wij zien er in ieder geval naar uit en hebben het programma ook al klaar.
 
Met dit briefje willen jullie informeren over de tijden wanneer het weekend start en eindigt. Verder natuurlijk ook een bagagelijst.
 
Begin weekend:
Op vrijdag 11 juni worden jullie om 18:00 op het HK verwacht. Hierna gaan we de materialen inladen en vertrekken rond 18:30 naar de Heikop waar we het kampterrein gaan opbouwen. Vanwege de beperkte parkeerplaats op de Heikop vragen wij om niet met de auto te komen (met uitzondering van de vaders die tussendoor weg moeten).
 
Einde weekend:
Rond 15:00 zal op zondag het weekend eindigen. Na het afbreken van het kampterrein en het uitladen van de spullen op het HK hebben we hopelijk een droog maar zeker geslaagd weekend achter de rug.
 
Bagagelijst:
 
-   slaapzak;
-   luchtbed of kampeermatras;
-   klein kussen;
-   2 handdoeken;
-   toiletzak met: zeep, tandpasta, tandenborstel, scheerapparaat (voor de vaders natuurlijk);
-   warme trui;
-   pet;
-   De verkenners komen uiteraard in compleet uniform.
-   lange broek;
-   korte broek en 2 T-shirts (scouting t-shirt voor diegene die hem heeft);
-   ondergoed en sokken voor twee dagen;
-   goede wandelschoenen;
-   jas en regenkleding;
-   zaklantaarn (met volle batterijen);
-   Bord, mok en bestek;
 
Pak alles compact in. De tent biedt ruimte voor één tas per persoon.
 
Mochten er nog vragen zijn dan horen we die natuurlijk graag. 
 
 
De Verkennerleiding

Verslag

Het Vader-zoon weekend begon op vrijdagavond om 18:00 met het inladen van de bus. Het is maar een weekend maar als je naar alle spullen kijkt lijkt het wel een compleet kamp. Maar goed, wij zijn dan ook met 19 man en die moeten allemaal een dak boven hun hoofd.

Na een hele korte reis kwamen we aan op de Heikop. Misschien wel één van de mooiste kampeerlocaties waar we zijn geweest. Jammer dat het zo dichtbij ligt anders zouden we er zeker een zomerkamp naar toe kunnen gaan. 

In ieder geval: het vader-zoon weekend was begonnen. Het weekend was opgezet als een kleine competitie tussen de verkenners en hun vaders. Het programma was dan ook een echt verkennerweekend waarbij de leiding erg benieuwd was hoe de vaders het eraf zou brengen.

Het eerste programmaonderdeel is natuurlijk het opbouwen van het kampterrein. Zonder ooit een ruimtevaarder opgezet te hebben hadden de vaders de tent wel als eerste fatsoenlijk staan. Dat leverde 10 punten op. De verkenners waren wat langzamer en moesten zich af en toe achter de oren krabben hoe het ook alweer zat. Maar ook deze stond goed wat dan toch nog 5 punten opleverde.Alles was opgebouwd (inclusief onze kleurrijke keukentent) zodat we verder konden gaan met de verstopdropping. Er werden 2 groepen gemaakt (vaders en verkenners gemengd) en deze werden ergens achter Brunssum gedropt. De leiding ging, na een tijdje gewacht te hebben, rondrijden en de groepen zoeken om ze vervolgens weer te droppen. In tegenstelling tot alle andere keren was dit niet zo gemakkelijk. Het leek erop alsof de vaders goed de weg konden en daardoor dus de paadjes kozen waar de leiding niet met de auto kon komen. Resultaat was dat ondanks het intensieve zoekwerk van de leiding er maar één groep is opgepakt. Omdat het toen al laat was is die groep niet weer verder weg gedropt maar op een andere plaats in Brunssum. De andere groep heeft ongestoord gelopen en is voor een groot gedeelte over de hei naar het kampterrein gelopen. Als je werd opgepakt kreeg je 0,5 strafpunt. De groep die is opgepakt bestond uit 3 verkenners en 3 vaders. Dus allebei 1,5 strafpunt.

Op het kampterrein werden nog broodjes worst naar binnen gewerkt en daarna, middernacht was al een tijdje gepasseerd, werd de slaapzak opgezocht.

Tussenstand vrijdag:

vaders 8,5 punten
verkenners 3,5 puntenZaterdag begon vroeg. Om half negen zaten we met zijn allen aan de ontbijttafel. Sommige vaders klaagden toch wel een beetje over stijfheid in de spieren van het lopen de avond ervoor. Dan was er goed nieuws voor hun: het ochtendprogramma was een grote speurtocht door de hei. Gelukkig voor iedereen, behalve voor Michiel en
Ronald, konden ze tijdens de regen nog even afwachten. In de ochtend was het helaas niet zo'n goed weer. Michiel en Ronald moesten de tocht nog uitzetten en dat kostte wel een uurtje. Toen ze terug kwamen op het kampterrein was de regen weer bijna weg maar zij waren doorweekt en de telefoon van Michiel gaf tijdelijk de geest. Maar de vaders en de verkenners konden beginnen aan de tocht. Wat was de bedoeling ? Elke groep had een 10-tal foto's en een satellietfoto van de hei. Hierop waren 10 punten gemarkeerd en op één van die punten was een schat begraven. Door alle locaties af te lopen konden aanwijzingen worden verzameld over de locaties waar de schat niet begraven was.
Die aanwijzingen varieerden van puzzels tot coördinaten en berichten in morse en semafoor. Een hele kluif, zeker voor de vaders voor wie het meeste allemaal nieuw was.

Na twee uur gelopen en gepuzzeld te hebben werden beide groepen gebeld om naar de locatie te lopen waarvan zij dachten dat het de juiste was. De verkenners kozen locatie 3, de vaders locatie 4 (maar daar was niet iedereen het over eens bleek achteraf). De verkenners hadden het juist en konden na de laatste aanwijzing de schat (pot snoep) ook opgraven. De 10 punten waren voor de verkenners in de zak.

Met de lunch achter de kiezen begaven wij ons naar de Rode Beek voor een potje slagbal. Wie het eerste 20 man op het thuishonk kon laten binnenkomen zou winnen. De wedstrijd verliep snel in het voordeel van de vaders. Ondanks dat sommigen echt niet meer goed konden lopen na al die tochten konden ze toch de bal ver met de knuppel weg slaan. Na een uurtje spelen stonden de vaders op 19-11. Nog één punt en ze hadden gewonnen. Maar het was net alsof ze zenuwen kregen en niks meer konden. De verkenners sleepte het ene naar het andere punt binnen. Bij de vaders heerste totale chaos. Vooral Marcel, de vader van Jimmy, leek de weg helemaal kwijt te zijn. Uiteindelijk wonnen de verkenners met 20-19 en konden ze voor de tweede keer die dag 10 punten bijschrijven. 

Terug op het kampterrein begonnen de voorbereidingen voor het avondeten. Drie vrijwillige vaders namen de taak op zich om voor 19 man aardappelen te schillen. Christiaan, onze onvolprezen keukenprins, bereidde de maaltijd verder voor. Ondertussen werd er ook al driftig hout gesprokkeld in het bos. Na het avondeten kregen de verkenners en vaders, na een korte instructie bijl, zaag en kampvuurbouwen, de opdracht om ieder een kampvuur te maken in de kampvuurcirkel. Het ging niet alleen om wie het snelste het vuur aan het branden had maar ook om de opbouw van het vuur en de netheid erom heen. Beide vuren zijn met twee lucifers aangestoken (één lucifer is altijd het streven). Die van de vaders brandde echter het eerste fatsoenlijk en, ook belangrijk, zij hadden het hout mooi opgestapeld en gesorteerd. Bij de verkenners was het nog een rommeltje. Netheid komt met de jaren zullen we maar zeggen. De 10 punten waren dus voor de vaders   en 5 punten kregen de verkenners.


De vuren werden bij elkaar geveegd en vanaf dat moment was het opstoken ! Dat was nog niet zo makkelijk want het hout was vochtig. Maar met een beetje waaien is dit toch gelukt. Toen het vuur gezakt was hebben we ook nog het BBQ rooster erop gelegd zodat we nog een paar frikadellen en hamburgers konden bakken. Tegen een uur of
elf hadden de meeste verkenners het wel gezien en gingen vrijwillig naar bed (ze zouden toch niet moe zijn geweest ?) ondanks dat we inmiddels het vuur tot grote hoogte hadden gebracht door al het hout erop te gooien. Om een uur gave de vaders de pijp aan Maarten en de leiding...ach die waren toch nog niet moe..., die zijn nog
even aan het vuur blijven zitten.

Tussenstand zaterdag:

vaders 18,5 punten

verkenners 28,5 punten


 

Op zondag hadden we maar één programma op de planning staan. Maar dan wel een groot programma in de vorm van het inmiddels befaamde Settlerspel. Dit spel, op basis van een computerspel en alweer 9 jaar geleden bedacht, spelen we normaal alleen op kampen omdat het langer dan 2 uur in beslag neemt.Na het ontbijt en de afwas startte de speluitleg. Dat blijft met Settlers altijd een heel verhaal waardoor sommigen, ook dankzij de vermoeidheid, met de ogen gaan rollen. Toen de vaders hoorde dat er ook in het spel gerend moest worden en dat het spelgebied de hele Heikop was konden een paar kreunen en zuchten niet onderdrukt worden. De leiding vreesde dan ook dat de vaders er het bijltje bij neer zouden gooien en de verkenners simpel de 15 punten zouden opstrijken. Het tegendeel was het geval. De vaders begonnen gemotiveerd aan het spel. De rollen waren ook snel verdeeld. Sommige leek de rol van Gouverneur, Heelmeester en Boer op het lijf geschreven en de vaders met de meeste energie pakte de rol van soldaat. In de eerste helft van het spel hadden de vaders zoveel graan, vee, goud en medicijnpakketten verzameld dat de verkenners snel het onderspit zouden delven. In de pauze die tevens een snelle lunch was werden de verkenners dan ook weer moed ingesproken en werd de verschrikkelijke inboorling (Christiaan) in het spel gebracht. De inboorling probeert de meest welvarende steden te plunderen. Na de start van de tweede helft is dit dan ook precies wat de inboorling gaat doen en al snel zijn de vaders hun Bank kwijt. Daarna kwam Jimmy de Soldaat en die plunderde de complete goudvoorraad inclusief de beurs van de Gouverneur. Tot het einde bleef het spannend vooral omdat de Goudvoorraad in de laatste minuut werd terug gestolen door Gaston de soldaat maar gelijktijdig Marc de Heelmeester berooft werd van al zijn medicijnpakketten (en dat waren er veel). Half twee werd het spel gestopt waarna Bram en Ronald volgens een uitgebreide puntentelling opmaakte dat de vaders toch nog nipt gewonnen hadden. 

Eindscore:  

vaders 33,5 punten

verkenners 28,5 punten

Na het spel werd het kampterrein in een snel tempo afgebroken. Op de regenbui van zaterdagochtend na is het weekend droog gebleven. Dat betekent dan ook droge tenten en dat bespaart ons weer uithangwerk in het HK. Terwijl Kay en zijn vader met veel plezier de Wc’s aan het poetsen waren ging Bram de bus van Willems halen zodat we deze konden gaan laden.Op het einde van het weekend kregen de vaders de wisseltrofee uitgereikt van het eerste Vader-Zoon weekend. Het weekend was heel geslaagd en dus zeker voor herhaling vatbaar. De vaders hebben met veel inzet en enthousiasme meegedaan aan alle scoutingactiviteiten. Voor de verkenners niks nieuws maar voor de vaders natuurlijk wel.
Jammer dat ze de leeftijd niet meer hebben anders hadden we er zeven verkenners bij gehad.


 

Boven: Christiaan Fijen, Jean Loock, Michiel Jung, René Janssen, Michel Handels, Gaston Bastin, Raymond Hylkema, Marc Alberts, Ronald Weelen, Saf Alberts, Marcel van der Wardt, Marcel Vaessen, Bram Kist
Onder: Justin Loock, Kay Janssen, Chretien Bastin, Jelle Hylkema, Jimmy van der Wardt, Martijn Vaessen

 

Verslag door Ronald

Ga naar het evenementenoverzicht