Scouting St Tarcisius,… bijna 80 jaar in vogelvlucht

In 1945 werd door de leden van de jonge wacht (=jeugdvereniging van voor de oorlog) het initiatief genomen tot oprichting van onze vereniging.

Het eerste onderkomen was onder het parochiehuis van Nieuwenhagerheide. Zowel ons onderkomen, oftewel HK (=hoofdkwartier) alsook de groep zelf heeft een scoutingpad met bergen en dalen doorlopen.

Het eerste houten gebouwtje werd verbeterd, brandde af, werd hersteld en vervolgens vanwege gemeente plannen afgebroken. Er kwam na omzwervingen een nieuwbouw aan de Kremerslaan , die werd na een aantal jaren uitgebreid en toen helaas volgde weer een brand.. Sinds 1997 ‘wonen’ we in het gebouw zoals het er nu (2023) staat.

Waar het in 1945 begon met een groep verkenners is de vereniging gegroeid, in de jaren ’50 van de vorige eeuw kwamen er welpen bij en in 1965 werden de eerste rowans van RA119 geïnstalleerd.

Ook de meiden sloten aan met kabouters, gidsen en sherpa’s. En nog voordat scouting Nederland de bevers had geïntroduceerd startte St. Tarcisius in 1985 een bevergroep gebaseerd op het Canadese beververhaal voor de allerjongste scouts vanaf 5 jaar.

Inmiddels zijn de jongens en meiden groepen niet meer gesplitst en wordt het scoutingspel gespeeld in gemengde speltakken met jongens en meisjes verdeeld in leeftijdsgroepen tussen 5 en 21 jaar. Een mooie groep jeugdleden, maar er is altijd plek voor nieuwe leden!

Vele vrijwilligers in staf en bestuur hebben in al die jaren de handen uit de mouwen gestoken om de jeugd het scoutingspel te laten spelen, de groep te bouwen, te herbouwen, over bergen te leiden en uit dalen te helpen. Er zijn vele lange carrières binnen de groep en gelukkig ook jonge stafleden die nog mooie scoutingtijden voor de boeg hebben. Zonder al deze inzet zoude groep niet de mooie vereniging zijn die het nu is.

We hebben er al een paar mooie jubilea opzitten die we goed hebben gevierd. En we stevenen af op ons 80-jarig jubileum in 2025 met vele mooie herinneringen in de rugzak en toffe plannen voor de toekomst.